top of page
Celtic band lang.png

Familieopstellingen

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een ruimtelijke voorstelling of uitbeelding van een familie. Niet de leden van de familie zelf, maar andere personen (zogenaamde representanten), nemen een plek in de opstellingsruimte in. De representanten vertegenwoordigen de familieleden of de onderdelen en thema’s die binnen de familie relevant zijn. Het levend schilderij dat zo ontstaat, geeft een direct beeld van de bewuste en onbewuste verhoudingen, dynamieken en patronen in de familie.

De representanten komen, zodra zij op hun plek staan, in contact met informatie en gevoelens die verbonden zijn met de desbetreffende familie. 
Een opstelling geeft inzicht in waarom de dingen lopen zoals ze lopen in het familiesysteem. Vanuit dit inzicht is het mogelijk (weer) verbinding te maken met het familiesysteem, patronen te doorbreken en nieuwe keuzes te maken.

Je kan een opstelling ook doen zonder representanten en gebruik maken van poppetjes of zogenaamde vloerankers (blaadjes .placemats op de grond).
Bij Sibbe Coaching worden al deze opties aangeboden.
 

fotolijst kleur zonder rood.png
IMG_1438_edited_edited.jpg
Beeld tafelopstelling.jpg
fotolijst kleur zonder rood.png
Celtic band lang wit.png

Hoe verloopt een familieopstelling?

Een familieopstelling begint met een kort gesprek tussen de begeleider van de opstelling en de vraagsteller. In dit gesprek wordt onderzocht waar de vraagsteller precies naar wil kijken: welke vraag of dilemma heeft hij? Over welke thema wil de vraagsteller helderheid wil krijgen? Op basis van de opgedane informatie worden de representanten een voor een opgesteld in de ruimte.  Zodra de representanten hun plek hebben ingenomen ontvouwt de opstelling zich vanzelf. De plek, de houding en de gewaarwordingen van de representanten geven informatie over het systeem en via hen wordt duidelijk welke dynamieken binnen het familiesysteem werkzaam zijn.
Opstellingen kunnen gedaan worden voor ieder denkbaar systeem: een gezin, een familie, een relatie, een organisatie enz.  In plaats van met representanten kan er ook gewerkt worden met blaadjes of voorwerpen (bijvoorbeeld poppetjes of kopjes) om de elementen uit het systeem te vertegenwoordigen.  Zo is het ook goed mogelijk een opstelling te doen met alleen een vraagsteller en zonder representanten.

bottom of page